Bio

Historisch gezien ligt de oorsprong van de band THE HOWLING HURRICANES bij de aankomst van de familie Beukers in Nederland op 21 juli 1968. In de maanden daarop waren Rein en Wilbert vaak te vinden bij hun uit Australie afkomstige neef en nicht, Remi en Olga Beukers. Het was niet alleen de familieband die hun bij elkaar bracht maar vooral ook de muziek. Het waren immers de hoogtij dagen van de muziek van de 60’s, HEY JUDE kwam van niets op een in de Top 40, Wilbert zat op gitaarles, Rein had een platte trommel gekocht (zijn eerste aanzet voor een heus drumstel), Remi had een band recorder met een microfoon en Olga kon echt bladmuziek lezen en piano spelen. De juiste voedingsbodem voor een popgroep. 

Remi en Olga verhuisden in de zomer van 1969 (jawel…the SUMMER OF 69) naar Egmond-Binnen (inmiddels stond in huize Beukers een piano) en voor Wilbert en Rein (beide in Bergen woonachtig)  was dit aanleiding om regelmatiger hun familie op te zoeken en hun talenten aan elkaar te wagen. Zo ontstond er op Koninginnedag 1970 de eerste repetitie voor een band, nummers als PROUD MARY, OBLADI OBLADA en FBI werden geoefend. 

In de maanden die daarop volgden werd er vakantiewerk gedaan, gespaard (Remi had een krantenwijk met o.a. de krant waar hij later eigenaar van zou worden) voor echte gitaren, orgel en versterkers, bovendien een echt drumstel. Op zaterdagavond 18 december 1970…het was zover…het eerste optreden van de inmiddels tot HOWLING HURRICANES gedoopte formatie. Het was officieel begonnen, toen nog met orkaan kracht 1, maar deze zou aanzwellen tot kracht 10 op de schaal van Rockster (of was het Richter?). 

Met diverse optredens in Egmond-Binnen, Wieringerwerf en Kalverdijk deed deze jonge band ervaring op. Deze ervaring kwam goed van pas toen ze tijdens het eerste paalzit evenement van Egmond-Binnen in 1975 (tegenwoordig Egmond op z’n Kop geheten) in de muziektent speelde. Vijf duizend mensen van jong tot oud zagen de band schitteren, en inmiddels was er al een behoorlijke showelement aanwezig, een Beatles-Act, Stones-Act, Elvis-special (met Rein als Presley himself) en Rock and Roll set, met vetkuiven, zwarte overhemd, witte stropdas en sunglasses (welk concept was afgekeken van Long Tall Ernie en inmiddels door vele bands is gecopieerd). Hierna volgde, mede door tussenkomst van Henk Geels, een explosie aan optredens, 4 tot 5 keer per weekend stonden ze wekelijks in de zalen van Noord-Holland, Friesland en Overijssel. 

Ook in 1975 onstond het fanclubblad DE RAT het lijfblad van de steeds groeiende schare fans. Met de komst van Jos Groothuizen op bas werd de stijl van de band al meer die van een Rock Band met zelfs eigen muziek (Dreamt Up Rock). De fanclub groeide uit tot de grootste van Noord-Holland. 

Beach Boys, Deep Purple, Uriah Heep, Led Zeppelin, Santana en Queen waren allemaal special acts geworden van de groep die in Egmond tot Egmondse groep werd gedoopt, in Bergen als Bergense groep en in Alkmaar na de komst van Jos, en zeker na die van Angela Groothuizen als Alkmaarse bezetting werd gezien. Na het vertrek van Angela naar de Dolly Dots viel het stil rond de groep welk uiteindelijk uit elkaar viel begin 80’er jaren.

Echter nu in 2012 en vooruitkijkend naar 2013 zijn ze weer terug in formatie vanuit de basis, Rein, Remi, Wilbert, Jos en Olga. Rock uit de 70’s, NO BALLADS. Met in het verschiet een viertal grote reunie concerten in 2013 en……de heruitgave van DREAMT UP ROCK met Jos Groothuizen in de lead….en natuurlijk een nieuwe uitgave van DE RAT. Als je toen een abonnement had, geef je naam door…..want je hebt waarschijnlijk recht op deze nieuwe uitgave.
Het mag dan wel een OUDE band zijn…maar ze zijn klaar voor het NIEUWE.